Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup skiërs kunnen niet leven van alleen de sport

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Zaterdag begint het nieuwe wereldbeker seizoen Sölden dat duurt tot maart 2015. De FIS World Cup trekt een miljoenenpubliek en word in vele landen live uitgezonden. Toch kunnen maar weinig skiërs in het toernooi echt van hun sport leven. 

Gedurende het seizoen zijn er voor de pro-skiërs meerdere mogelijkheden om prijzengeld in de wacht te slepen. In de World Cup, maar ook tijdens het WK in Beaver Creek en andere wedstrijden. De sporter die in de World Cup voor het geld gaat moet hoge ogen gooien in Kitzbühel bij de Hahnenkammrennen. Daar ontvangen de winnaars van de slalom en de afdaling 70.000 euro, de nummers twee 33.000 euro en de als derde geëindigden nemen 16.000 euro mee naar huis. In totaal worden over de vier onderdelen Super-G, combinatie, afdaling en slalom maar liefst 590.000 euro verdeeld.

Minder dan het lijkt
Een flinke bak geld zou je denken, maar dat betekent wel dat je elke keer moet winnen. Win je niet, dan verdien je ook geen geld. De Oostenrijkse Anna Fenninger sleepte afgelopen jaar het meeste prijzengeld in de wacht, ongeveer 270.000 euro. Met een bedrag van 250.000 euro stond de Zwitserse Lara Gut op de tweede plek van grootverdieners binnen de World Cup. De gemiddelde kantoorklerk in Nederland zou tekenen voor zo’n jaarsalaris, maar als skiër kom je hier niet van rond.

Om deel te kunnen nemen op het hoogste niveau in de skiwereld heb je mensen om je heen nodig, alleen kun je alle voorbereidingen niet treffen. Het ’team’ van Lara Gut bestaat daarom uit haar vader, moeder, broer, serviceman, fitnesstrainer en osteopaat, die niet gratis werken. En ook de trainingsweken en reiskosten moeten ergens van betaald worden. Naar schatting is Gut jaarlijks alleen al een half miljoen aan deze kosten kwijt. De inkomsten uit het prijzengeld dekken de kosten van de sporter dus lang niet, zelfs niet als je tot de top behoort.

Sponsorinkomsten
Om de levenswijze wel rendabel te houden zijn de topsporters afhankelijk van sponsoren. Zij dragen het grootste deel bij aan de inkomsten. Het totale inkomen van Gut wordt over de miljoen euro geschat. Corner Züger, die de belangens van de skister behartigt, gaat uit van de volgende verdeling: 60 procent komt bij de hoofdsponsor vandaan, 30 procent van de materiaalsponsors en 10 procent van het prijzengeld.

Meeste topskiërs komen net (niet) rond
Directeur van GFC Sports Management Giusep Fry bevestigt dit en voegt daaraan toe dat slechts drie of vier topskiërs een inkomen hebben dat de magische zeven cijfers bereikt. “Het leeuwendeel van de sporters kan echter net aan het hoofd boven water houden of moet zelf toeleggen op de sport.”

Bron: Handelszeitung

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in