Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ski-ongevallen: enkele interessante cijfers

banaan ongeluk

© Skiinformatie

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Elk jaar weer raken duizenden wintersporters gewond op en naast de piste. Maar hoeveel zijn dat er? En wat is de oorzaak? Het Zwitserse bfu deed onderzoek naar wintersportongeval en daar kwamen interessante cijfers uit naar voren. We bespreken er een paar. Het gaat om onderzoek uit Zwitserland.

Oorzaak van ski-ongevallen

Volgens het onderzoek hebben zich het afgelopen seizoen maar liefst 65.000 wintersporters verwond. In meer dan 90% van de gevallen gaat het daarbij om eenzijdige ongevallen. In circa 6% van de gevallen is de oorzaak van het ski-ongeval een botsing. Wat opvallend is, is dat 11,7% van de ongelukkigen gewond raakt bij een sprong. Daar zijn wij wintersporters blijkbaar niet zo goed in.

De blessures

Het ene lichaamsdeel is wat gevoeliger dan het andere. Knieën geven de meeste problemen voor skiërs. Welgeteld 37% van de blessures opgelopen bij het skiën zijn knieblessures. Daarna komen schouder- en bovenarmblessures met 19%. Onderbeen-, enkel-, en voetblessures zijn ook populair, met 16 procent.

Bij snowboarders zijn andere lichaamsdelen populair. In meer dan de helft van de gevallen gaat het bij hen om verwonding aan de armen, van de schouder tot de hand.

Blessurepreventie

Om de snowboardblessures terug te dringen raadt de bfu aan om polsbescherming te dragen op de piste. De kans op blessures zou daardoor met 40 procent kunnen teruglopen. Natuurlijk behoort ook een helm tot de uitrusting van de wintersporter. In Zwitserland is het percentage helmdragers zeer groot, met 92%. In de leeftijdscategorie 0-17 is dat percentage zelfs 99%. Dat percentage geldt zeker niet voor Nederlanders.

Ook rugbescherming is een belangrijk onderdeel van de wintersporter. Draag jij dat al?

Rugbescherming op wintersport

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in