Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijkse recepten: zo maak je zelf Germknödel

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Germknödel, you hate it or you love it! Deze zoete, witte deegbol heeft iets van een broodje bapao, is gevuld met pruimencompote (Powidl) en wordt geserveerd met een dikke laag vanillesaus en maanzaadsuiker. Wil jij deze zoete lekkernij thuis maken? Ga aan de slag met dit recept voor Germknödel.

Knödels kun je bestellen in allerlei soorten, maten en smaken. Van hartige Spinazie Knödels tot de zoete Germknödel. Niet iedereen is er fan van. Ben je dat wel, dan is dit Germknödel recept echt een aanrader!

Ingrediënten recept Germknödel

Germknödels vinden hun oorsprong in Oostenrijk en Beieren. Daar worden ze ook wel ‘süße Klöße’ (zoete knödels) genoemd. Het gerecht staat op de kaart als nagerecht, maar is wat ons betreft ook ideaal als lunch of tussendoortje. De volgende ingrediënten heb je nodig voor 6 middelgrote Germknödels.

Germknödels:

  • 375 gram bloem
  • 125 ml lauwwarme melk (+/- 30 graden)
  • 100 gram pruimenjam
  • 50 gram gesmolten boter
  • 50 gram suiker
  • Zakje droge gist van 7 gram
  • 1 eetlepel vanillesuiker of vanille extract
  • 1 tl Stroh Rum (optioneel)
  • Rasp van een halve citroen
  • Snufje zout

Vanillesaus:

  • 300 milliliter melk
  • 60 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 1 vanillestokje

Maanzaadsuiker:

  • 25 gram poedersuiker
  • 25 gram maanzaad

Hoe maak ik een Germknödel?

1. Begin met het deeg. Meng bloem, suiker, vanillesuiker, citroenrasp, gist en zout in een grote kom. Voeg de melk, boter en het ei toe. Kneed het mengsel goed door tot er een zacht en soepel deeg ontstaat. Dit gaat het makkelijkst op het aanrecht. Maak er na +/- 10 minuten kneden een bal van. Doe die terug in de kom en dek af met plasticfolie. Laat minimaal 30 minuten rijzen.

2. Verdeel het deeg in zes gelijke stukken. Draai daar bollen van en druk die plat. In het midden van elk stuk deeg doe je ongeveer 1 eetlepel pruimenjam. Vouw ze één voor één dicht en draai er een bol van. Leg de bollen op een bakplaat, bedek deze met een schone theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.

3. Maak de vanillesaus. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe beide samen met de melk en 1 eetlepel suiker in de pan. Verwarm het mengsel op laag vuur. Meng de rest van de suiker met de eidooiers. Giet de melk nu langzaam en onder voortdurend kloppen (met een garde) bij de eidooiers. Doe het mengsel terug in de pan en blijf roeren tot er een gladde vla ontstaat. Vergeet de bodem niet!! Haal de pan van het vuur en zet de vanillesaus apart.

4. Nu is het tijd om de Germknödels te garen. Dit kan op twee manieren: stomen en koken. Koken gaat het snelst, na 10 tot 15 minuten zijn de Knödels gaar. Wij zijn vooral fan van stomen. Dit duurt +/- 15 minuten en heeft de Knödels een betere structuur.

5. Meng de suiker en maanzaad in een vijzel tot een grof poeder.

6. Pak een bord en leg hier een Germknödel op. Schep er een flinke lepel vanillesaus overheen en bestrooi met wat maanzaadsuiker.

Mahlzeit!

Meer Oostenrijkse recepten

De Oostenrijkse keuken kent nog veel meer lekkere recepten. Wil je er een Oostenrijks feestmaal van maken? Wat dacht je van de vijf recepten hieronder? Nodig je wintersportvrienden uit en maak er een feestje van!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in