Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een skihelm?

Wintersportredacteur

Skihelmen zijn anno 2016 helemaal ingeburgerd in de wintersport en dat is een goede zaak. Heb je nog geen helm of ben je of zoek naar een nieuwe helm? Dan hebben wij een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe helm.

Dat het meer dan verstandig is om een helm te dragen tijdens het skiën mag duidelijk zijn. Toch is het nog niet zo simpel om een helm te vinden die geschikt is voor jou. Er zijn een aantal belangrijke punten waaraan de helm moet voldoen om jou te passen. Hieronder vind je die op een rijtje.

8 tips voor de aanschaf van een skihelm

1. Kies de juiste pasvorm
Een skihelm moet perfect passen. De skihelm moet niet te groot zijn en niet te klein. Een goede test daarvoor is de helm opdoen zonder de kinband vast te maken. Buig dan voorover. Als je helm blijft zitten is ‘ie klein genoeg. Hij moet natuurlijk ook niet te klein zijn en klemmen. Zorg er daarom voor dat je verschillende maten past. Per helm verschilt ook de vorm, probeer daarom verschillende modellen. En, net zoals bij skischoenen geldt: de mooiste is niet altijd de beste voor jou.Van sommige helmen is ook de binnenkant aan te passen. Producenten zijn steeds beter in het customizen van de pasvorm voor iedereen. Zo heeft Uvex bijvoorbeeld de ‘octo+ technologie’, waarbij 10 flexibele vinnen zich vormen naar een ieders hoofd.

2. Zorg ervoor dat je omgevingsgeluiden hoort
Net zoals in het dagelijks verkeer is het ook op de piste belangrijk dat je de omgevingsgeluiden hoort. De kans is namelijk groot dat er iemand ‘pas op’ roept. Je helm moet dat wel mogelijk maken. Kies dan ook een helm waarmee je nog steeds goed kunt horen en die je oren niet dichtdrukt.

3. De sluiting moet gemakkelijk te bedienen zijn
Per dag maak je ongemerkt je helm toch wel een aantal keer los en vast. Het is dan wel handig dat je de helm met je handschoenen aan vast kan maken en vooral met één hand los kan maken. Je hebt namelijk vaak je stokken in je andere hand.

4. De kinband moet goed zitten
Elke skihelm heeft een bandje dat voorkomt dat je helm af kan schieten. Wat belangrijk is, is dat het riempje aan de schaal van de helm vastzit en niet aan de binnenvoering. Verder kan het riempje soms snijden in je hals en dat kan heel vervelend zijn. Kies daarom een helm met een ‘kussentje’ op de kinband. De vrouwenmodellen hebben af en toe helemaal luxe beschermkussentjes op de kinband om het snijden tegen te gaan (zie foto hieronder). Bij een helm zonder bescherming voor de oren is het belangrijk dat de banden de oren vrij laten.uvex-kinband

5. Ga voor een lichte helm
Een te zware helm is niet relaxt, punt. Die kan je zelfs flinke spierpijn opleveren. Ga daarom nooit met je brommerhelm de piste af, ook al lijkt ‘ie erg op een skihelm.

6. Denk aan de match met je skibril
Heb je al een skibril? Neem die dan mee naar de winkel om te kijken of die bij je nieuwe helm past. Als een skibril niet bij je helm past kan die gaan beslaan en ook kan er wind in je ogen komen.

7. Let op de veiligheidsnormen
Een helm moet veilig zijn. Let daarom op de aanduiding CE EN 1077, wat betekent dat de helm voldoen aan de veiligheidseisen voor ski- en snowboardhelmen. Er zijn ook helmen met de aanduiding CE EN 1078 op de markt, maar die voldoen slechts aan de veiligheidsnormen voor een fietshelm.

8. Koop een skihelm voor kids op maat
Het hoofd van een kind groeit relatief gezien het minst snel van het hele lichaam. Koop daarom NOOIT een skihelm op de groei. En als je een helm doorgeeft van het ene naar het andere kind, dan moet de pasvorm echt perfect zijn. Dat is vaak niet het geval en een investering in een nieuwe helm is dan zeker geen overbodige luxe.

Extra tip: vervang je helm tijdig

Tot slot nog een tip die niet direct in het bovenstaande rijtje past, maar die wel ontzettend belangrijk is. Als je een mooie zwarte skihelm hebt gekocht, dan is dat een tijdloze aanvulling van je wintersportoutfit. Althans, dat zou je zeggen. Dat is echter zeker niet zo. Een helm moet na een harde val vervangen worden, omdat de bescherming van de helm dan flink achteruit gaat. De helm absorbeert namelijk de krachten bij een val en bij een tweede impact kan de helm niet meer de 100% bescherming bieden. De helm moet ook vervangen worden als je er niet hard mee gevallen bent.

Onder optimale condities kan een helm in de opslag maximaal 8 jaar mee gaan vanaf de productiedatum. Ook al ziet het product er daarna nog optisch goed uit, gebruik ‘m niet meer. Helmen moeten 3-5 jaar na ingebruikname vervangen worden, afhankelijk van hoe intensief de helm gebruikt wordt. De productiedatum vind je op de sticker aan de binnenkant van de helm.

Nieuwe helm dan maar?

Ben je erachter gekomen dat je helm aan vervanging toe is na deze laatste tip? Of was je sowieso al op zoek naar een nieuwe helm? Neem dan eens een kijkje op de UVEX website. Zij hebben dit jaar weer een prachtige collectie met de nieuwste technologieen op het gebied van veiligheid en comfort. Denk aan het eerder genoemde octo+ systeem, maar ook aan de ‘+ technology‘ waardoor de helmen lichter én veiliger worden. Direct een dealer zoeken? Dat kan hier.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in