Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

How-to: 5 maanden skiën in Japan

Het mag duidelijk zijn, Japan is op moment HOT! Laten we direct met de deur in huis vallen, er valt in Japan per seizoen tussen de 12 en 16 meter sneeuw, eindeloze treeruns en sneeuwmuren waar een oostenrijker U tegen zegt. Locale weermannen en staturen uit het skigebied Niseko zeggen dat er dit jaar rond de 20 meter(!) sneeuw gaat vallen! Daar wil je zijn dus. Maar zo makkelijk is dat niet. Daarom een how-to: 5 maanden skiën in Japan.

De meeste wintersportfanaten die een seizoen in de sneeuw willen zitten zijn meestal vrij creatief met het vinden van oplossing, zoveel mogelijk bochtjes te kunnen draaien. Bijvoorbeeld werken in een hotel, bij de skiverhuur/winkel of bij een skischool. Dit zijn allemaal top oplossingen en dat is allemaal mogelijk vanwege onze mooie wetgeving binnen de EU. Echter, ga je buiten de EU wordt het verhaal iets lastiger. Om langer, in dit geval, in Japan te kunnen blijven zijn er eigenlijk maar 2 oplossingen:

  1. Sparen, sparen en nog eens sparen om meerdere weken/maanden van de sneeuw te kunnen genieten.
  2. Het lange en soms moeilijke traject ingaan om een visum in de macht te slepen.

Sparen, sparen, sparen

Ga je voor het spaar traject, hou dan rekening met de volgende richtprijzen. Een kamer in een appartementen complex zal je rond 70000 yenn (580 euro) per maand kosten. Vliegtickets kunnen heel prijzig zijn (800 euro), maar met een beetje speurwerk kan je een retourticket Amsterdam – New Chitose Airport voor 540 euro op de kop tikken. De trein reis New Chitose Airport – Kutchan kost ongeveer 25 euro. Liftkaart prijzen zijn voor een all-mountain seizoens pas 955 euro. Als je dan ook nog boodschappen moet doen, af en toe uit eten en boodschappen moet doen kan dit bedrag aardig oplopen!

15409527_1487287934632979_262934738_o

Visum Japan in de wacht slepen

Helaas heeft Nederland geen overeenkomst met Japan voor de welbekende ‘working holiday’ visum. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om te werken in Japan, je moet alleen gesponsord worden door de Japanse overheid. Om in aanmerking te komen voor een gesponsord visum moet je bij een Japans bedrijf solliciteren (ik ga even van een skischool uit) en worden aangenomen. De skischool kan je bij de Japanse overheid voordragen voor een visum. Tot zover klinkt het niet zo moeilijk en dat is het ook niet. Als de overheid de aanvraag behandeld heeft krijg je een lijst met eisen opgestuurd. Dit is een aardig wat papierwerk met wat adders onder het gras, welke we kort zullen toelichten.

  • Eis nummer 1 is dat je kan aantonen dat je een minimale werkervaring hebt van 36 maanden. Uitgaande van een seizoen van 4 maanden is dat dus 9 (!) jaar ervaring! Ze tellen hier echter niet in maanden maar in dagen! Kom je aan deze eis dan kan je door met het papierwerk.
  • Je sollicitatie, cv en diploma’s betrekkende het werkveld moeten vertaald worden naar het Engels.
  • Je moet van alle voorgaande werkgevers een Engels geschreven en ondertekende werkverklaring hebben waar in je functie en contract vorm en duur vermeld is. Er zit hier echter een addertje onder het gras. Heb je bij de skischool A skiles gegeven en bij skischool B snowboardles, dan geldt dit als apart en niet voor de 36 maanden eis. Zorg ervoor dat je titel in je werkgeversverklaring altijd sneeuwsportleraar is, dit wordt namelijk als 1 beroep gezien door de Japanse overheid.
  • Daarnaast is er nog een hele hoop aan persoonlijke informatie wat je moet overhandigen maar dit spreekt van zelf.

Als je aan bovenstaande eisen voldoet en je aanvraag wordt goedgekeurd dan krijg je een Certificate of Eligibility. Deze goed bewaren en even naar de ambassade in Den Haag brengen. Drie dagen later staat je werkvisum in je paspoort en je bent klaar voor Japan! Laat de Saké maar stromen!

15419264_1487287931299646_443461957_o

Vincent zit dit seizoen samen met zijn vriendin Marre in Japan om daar skiles te geven. De komende tijd zul je op Skiinformatie.nl vaker berichten van hem tegen komen over zijn ervaringen daar.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in