Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hittegolf Alpen grote gevolgen voor gletsjers

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De maand juli van dit jaar is één van de warmste maanden sinds juli 2003 en dat heeft grote gevolgen voor de gletsjers in de Alpen. Op dit moment zijn de temperaturen weer even gedaald, maar meteorologen geven aan dat de hittegolf terug gaat komen. Op de Kitzsteinhorn is er een temperatuur gemeten van +11ºC en op de gletsjer van Les Deux Alpes was het +7ºC. Het vriespunt lag in veel Franse gebieden rond de 4.400 meter grens, wat erg zorgwekkend is voor de sneeuwcondities.

Gebieden als Chamonix (35,7ºC), Alpe d’Huez (29,4ºC) en Zermatt (30ºC) hebben extreem hoge temperaturen gemeten. Voor Alpe d’Huez was dit zelfs de hoogste temperatuur ooit gemeten in juli. Voor de gletsjers heeft dit grote consequenties gehad, want de temperatuur is boven de 3.000 meter grens nauwelijks onder het vriespunt geweest.

In Tignes was precies hetzelfde aan de hand. Warme temperaturen zorgden voor veel onrust bij de directie van het gletsjergebied. In de ochtend kon er tot circa 11.00 uur goed geskied worden, maar in de middag was het meer waterskiën dan normaal skiën. “We hadden te maken met een hittegolf de afgelopen 10 dagen. Vanwege deze hitte hebben wij het skigebied om 12.00 uur moeten sluiten in plaats van 13.15 uur”, aldus woordvoerder van Tignes. Elke dag komen er circa 600 mensen naar de Grande Motte gletsjer om te genieten van de zomerski faciliteiten.

Op de Hintertuxer gletsjer is het in vergelijking met andere landen relatief gezien koel gebleven. In de nacht daalde hier de temperatuur tot circa -3ºC en overdag naar +6,5ºC. Hierdoor konden de pistes ’s avonds weer opvriezen en zijn de condities erg goed voor de maand juli.

“Het warme weer heeft de condities op de gletsjers flink aangetast. Het zou ons dan ook verbazen als de gletsjergebieden het zomerseizoen tot augustus vol kunnen houden. Zoals het er nu uit zien gaat er ook geen sneeuw meer vallen en moeten de gletsjers het doen met de sneeuwval dat in mei en juni is geweest”, aldus meteoroloog Fraser Wilkin van Weathertoski.co.uk

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in