Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het belang van een skibril wordt te vaak onderschat

Gastblogger

Het belang van een skibril tijdens wintersport wordt door veel mensen onderschat. Het is dan ook verbazingwekkend hoeveel mensen er nog zonder skibril de pistes afrazen. Dat de UV-straling schadelijk is voor de huid is bij veel mensen duidelijk, maar dat de ogen hier net zo gevoelig voor zijn lijken mensen soms te vergeten. Dit kan leiden tot sneeuwblindheid en rode en pijnlijke ogen aan het einde van de dag. Jaarlijks groeit het aantal mensen met oogaandoeningen tussen de 5.000 en 10.000. Om die reden is het Oogfonds een campagne gestart waarbij het dragen van een skibril gestimuleerd wordt.

Het is dus van essentieel belang om tijdens het skiën een zonnebril te dragen. De stralingen zijn door de hoogte en de weerkaatsende sneeuw 10 keer zo sterk als in Nederland. Zelfs bij een onbewolkte dag dringt er nog 50 procent UV-straling door het wolkendek heen. De gevolgen van geen skibril dragen kunnen bepalend zijn voor je hele leven. Het krijgen van staar of maculadegeneratie (een aandoening aan de ogen waarbij de scherpte van het zicht aanzienlijk afneemt) kan het gevolg zijn van het niet dragen van een skibril. Uiteraard gelden deze gevolgen ook bij kinderen, dus zorg altijd dat uw kind een goede skibril op heeft.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede skibril, zodat je aandoeningen aan de ogen kunt voorkomen.

  • De bril moet 100% UV-bescherming bieden. Dit staat altijd aangegeven met een 100% UV sticker of UV 400
  • De mondernste glazen zijn van onbreekbaar polycarbonaat, wat zeker aan te raden is.
  • Zorg er voor dat de bril altijd goed aansluit op je huid zodat er geen zonnestralen onder de bril door je ogen kunnen bereiken.
  • Bekijk altijd of de bril voldoet aan de Europese CE-markering, gevolgd door de cijfers 0 tot 4. Deze cijfers geven aan in hoeverre de glazen bescherming bieden tegen verblinding. Over het algemeen wordt er tijdens wintersport een factor 3 aanbevolen. Op de gletsjers wordt altijd factor 4 geadviseerd.
  • Gepolariseerde lenzen zorgen er voor dat schitteringen in de sneeuw afgebroken worden.
  • Zorg er voor dat de glazen bewerkt zijn met anti-condens vloeistof.
  • Een goede sneeuwbril is voorzien van een dubbele lens, waardoor vochtige glazen voorkomen wordt

In Nederland komen er elk jaar 5.000 tot 10.000 mensen bij met staar of maculadegeneratie. Om die reden is het oogfonds gestart met een campagne waarbij het dragen van een skibril wordt geadviseerd.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in