Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Gletsjer Zwitserland wordt ingepakt tegen zonnestralen zomer

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Zwitserse Gurschen gletsjer wordt op dit moment ingepakt zodat verdere smelting van de ijsvlaktes tegen wordt gegaan. Dit besluit was in maart van dit jaar al genomen, maar resulteerde in veel woede vanuit de milieuorganisaties. Deze testen vinden al een langere periode plaats, maar niet zo intensief als dat het deze zomer ingezet gaat worden. Op dit moment worden de gedeeltes boven de 3.000 meter grens aangepakt en bij wederom positief resultaat waarschijnlijk verder doorgevoerd tot 2600 meter.

Het materiaal waarmee de gletsjers worden ingepakt is te vergelijken met PVC-schuim en is speciaal ontwikkeld voor gletsjers. Als het aan Martin Funk, hoogleraar aan de Technische Universiteit van Zürich, ligt dan wordt deze aanpak verder doorgevoerd bij alle gletsjers in Europa. „De folie zorgt er voor dat er nauwelijks zonnestralen de oppervlakte bereiken, wat smelten tegengaat. Ik zet wel mijn vraagtekens bij het bedekken van de grote vlaktes in Oostenrijk, want het prijskaartje wat aan deze oplossing hangt is heel hoog”, aldus Funk.

De gletsjers krimpen mede de opwarming van de aarde. Dit is uiteraard zorgwekkend voor de gletsjers, want dit houdt in dat we over tientallen jaren geen gletsjer meer over hebben in Europa. De milieuactivisten van Greenpeace zijn fel tegen het gebruik van de folie. “De toerisme-industrie komt eerst met sneeuwkanonnen die slecht voor de natuur zijn en nu komen zij met het idee voor het neerleggen van folie. Het is compleet absurd wat hier voorgesteld wordt. Er moet meer gekeken worden naar de oorzaak van het smelten van het ijs”, aldus woordvoerder van Greenpeach. Ondanks deze argumenten is de gletsjer begonnen met het inpakken van belangrijke vlaktes.

 Bron: NRC

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in